Tips voor Tuinonderhoud in de Winter


 Een Complete Gids​ voor het Onderhoud van je Tuin in de Winter


Tuinieren in de winter lijkt misschien ongewoon, maar het biedt eigenlijk geweldige kansen om je tuin te verzorgen en klaar te maken voor de lente. Het negeren van tuinonderhoud in de winter kan ervoor zorgen dat je tuin er later in het jaar misschien minder mooi zal uitzien. We willen dat je tuin er op zijn best uitziet, dus is het belangrijk om ook tijdens deze koudere periode actief te blijven in uw tuin.

De winter is het perfecte moment om je planten te beschermen en plannen te maken voor het komende seizoen. Laten we samen de belangrijkste stappen doornemen die je kunt nemen om voor je tuin te zorgen. Na het volgen van deze stappen zal je tuin prachtig bloeien en klaar zijn voor de warmere dagen die er aankomen.

Bescherm uw Planten tegen Vorst

Vorst kan een serieuze bedreiging vormen voor uw planten tijdens de winter. Felle regenbuien en sterke winden kunnen naast de kou ook een bedreiging vormen. Het is dus essentieel om uw planten goed te beschermen ook al zijn ze winterhard. De beste manier om uw planten te beschermen is door ze af te dekken met doeken of met speciale beschermingshoezen. Deze doeken kan u opzetten rond de planten door met bamboestokken een constructie te maken en de doeken er aan te bevestigen. Zo bescherm je de meeste planten tegen de vorst.

Extra maatregelen moeten genomen worden als de planten vorstgevoelig zijn of als er extremere weersomstandigheden optreden. Bij grotere planten steek je best stro tussen het doek en de plant om zo de plant warmer te houden. Bij kleinere planten kan u glazen bokalen erover zetten om deze beter te beschermen. Planten die in losse potten staan zet u best ergens binnen aangezien deze sneller bevriezen. Een tuinhuis of dergelijke biedt al genoeg bescherming.

Planten tijdens vorst

Snoeien in de Winter

De winter is het perfecte moment om snoeiwerken uit te voeren voor bomen en struiken. Er zijn verschillende redenen waarom je best in de winter kan snoeien:

  • Veel planten zijn in winterslaap
  • Sapstroom vloeit zo goed als niet
  • Beter zicht op structuur van takken
  • Minder snoeiafval dan tijdens andere seizoenen
  • Voorkomen van wildgroei
  • Planten bloeien veel mooier als ze juist gesnoeid worden

Door in de winter te snoeien houdt u uw planten dus gezond. Let op u mag niet alle planten zomaar snoeien in de winter. Hier hebt u een overzicht van welke planten u mag snoeien en hoe ze gesnoeid moeten worden.

Iemand die takken snoeit

Stel een Tuinplanning op

Nu al uw planten beschermd of gesnoeid zijn is dit het ideale moment om eens na te denken over de planning van uw tuin. Als u uw plannen concretiseert, kan u in het voorjaar direct aan de slag en optimaal genieten van het groeiseizoen.  Denk zeker uitgebreid na over welke nieuwe planten u wilt of welke aanpassingen u zou willen doorvoeren in uw tuin. Probeer gedetailleerde plattegronden te maken, onderzoek verschillende plantsoorten en probeer duurzame elementen erin te verwerken zoals een regenwateropvangsysteem om uw tuin volledig te optimaliseren. Neem gerust uw tijd hiervoor zodat u geen overhaaste beslissingen neemt en later geen spijt krijgt.

Het plannen en ontwerpen van uw eigen tuin is natuurlijk niet simpel. Gelukkig staan onze experts in tuinontwerp steeds voor u klaar als u het niet zit zitten om uw buitenruimte zelf te ontwerpen. Bij De Tuinaannemer doen we alles van A tot Z dus kan u zo groot dromen als u maar wilt.

Allerlei tuingerief op tafel

Winterse Zorg voor een Mooie Bloei en Groei in het Voorjaar

Ondanks de koude wintertemperaturen biedt de winter een uitgelezen kans aan om uw tuin te onderhouden en voor te bereiden op de lente. Investeer in kwaliteitsvolle doeken, snoei de juiste planten en stel een doordachte tuinplanning op. Na het zorgvuldig uitvoeren van deze stappen zal uw tuin floreren als nooit tevoren in het voorjaar. Niet alleen zal uw tuin prachtig zijn maar zal hij ook in gezonde staat verkeren.

Heeft u zelf niet zo een groene vingers en laat u liever uw tuinonderhoud aan ons over? Neem dan zeker eens een kijkje op deze pagina.




in Blog
Garden Refresh: From Neglected to Neat
A complete refresh for a radiant garden